בריאות הפה של בעלי החיים שלנו חשובה לאיכות חייהם, ולא פחות מזה, לאיכות החיים שלנו.
לכלבים בעיות שיניים בדיוק כמו לנו, בני האדם, רק שהם לא יודעים כיצד לצחצח את שיניהם.
עם הזמן, באופן טבעי, יש הצטברות מזון וחיידקים, הנמצאים דרך קבע בפה, במרווחים בין השיניים עצמן ובין החניכיים והשיניים וגורמת להיווצרות רובד (פלאק) על גבי השיניים. מינרלים כמו סידן וזרחן שוקעים לתוך רובד זה, מה שמוביל להיווצרות אבן שן.
אבן שן מתחילה כתוספת בצבע צהוב חום באזור החיבור בין החניכיים והשיניים. ניתן לראות זאת בעיקר בשיניים האחוריות. עם הזמן והצטברות נוספת של אבן שן, יש התעבות הרובד, הצבע הופך כהה יותר. אבן השן גורמת לדלקות חניכיים, נסיגת חניכיים וריקבון של שורשי השיניים, מה שמוביל להתרופפות ולעיתים נפילת השיניים.
סיבוכים אפשריים של אבן שן ודלקות חניכיים כוללות דלקות בעצמות הלסת, עד כדי שברים פתולוגים בלסת התחתונה, דלקות הסינוסים שבגולגולת ואף הגעה של רובד החיידקים אל מחזור הדם ולגרום לדלקת של מסתמי הלב, הכבד והכליות.
דלקות חניכיים כואבות לכלבים בדיוק כפי שהן לבני אדם, רק שהם לא ממהרים ולהראות זאת ונאלצים לקבל את מר גורלם.
כיצד נזהה בעיית חניכיים ושיניים?
כלבים הסובלים מאבן שן ודלקת חניכיים יפתחו עם הזמן רגישות למגע באזור הפה, גירוד הפנים והשפתיים עם כפות הרגליים והתחככות במשטחים עם הפה, ריור מוגבר, קשיים בלעיסה (בייחוד של מזון קשה), דימום מהחניכיים, ירידה בתיאבון ועוד.
כיצד נמנע הצטברות אבן שן ודלקות חניכיים?
כמו בבני אדם, גם בכלבים מומלץ לצחצח שיניים.
רצוי להרגיל כלב כבר משלב הגורות לצחצוח השיניים על מנת לפתח הרגל זה ולא לגרום לפחד או רתיעה מהצחצוח בגיל הבוגר. טיפול בשיניים עוד לפני הצטברות אבן שן חיונית כיוון שצחצוח לא יכול לפרק אבן שן שנוצרה.
במרפאה הוטרינרית תוכלו לקבל הסבר על צחצוח נכון של שיני הכלב והרגלתו לפעולת הצחצוח בצורה נעימה וחיובית.
ניתן לצחצח את השיניים כולן מהצד החיצוני בלבד (הצד הפונה אל הלחיים) משום ששקיעת הרובד בחלק הפנימי של השיניים (בצד הפונה אל הלשון) אצל כלבים היא מועטה.
יש לצחצח עם משחת שיניים מיוחדת לכלבים, ולא עם משחת שיניים של בני אדם. משחת השיניים המכילה אנזימים שמסייעים בפירוק רובד החיידקים, אינה מצריכה שטיפת הפה לאחר הצחצוח, בעלת טעימות גבוהה ובטוחה לשימוש בבעלי חיים.
תדירות צחצוח השיניים תלויה ביכולת הבעלים. ככל שתדירות צחצוח השיניים תגדל, כך תעוכב הצטברות אבן השן ודלקות החניכיים.
מה עושים אם אין זמן לצחצח לכלב את השיניים?
יש לקחת בחשבון שכלבים שהשיניים שלהם לא מצוחצחות מועדים לפתח דלקות חניכיים ואבן שן, במיוחד כלבים מגזעים קטנים.
ישנם כמה פתרונות שנועדו לעזור ולעכב את התהליכים המתרחשים בפה:
- למרוח את משחת השיניים הייעודית ללא צחצוח, כך שלפחות תהיה פעילות אנזימתית שתפרק את רובד החיידקים.
- צעצועי לעיסה וחטיפים שונים, לכלבים שאוהבים ללעוס במטרה לגרום לחיכוך השיניים ולהורדת רמת שיירי המזון בפה וכך להפחית את הצטברות החיידקים.
- תוספי מזון, או מזון מיוחד המסייעים אף הם להפחתת הצטברות אבן שן (ניתן להשיג במרפאה הוטרינרית).
במקביל, מומלץ לתת לכלב מזון יבש ולהימנע כמה שניתן ממזון רך. מזון קשה יוצר חיכוך עם השיניים ומעודד סילוק שיירי מזון וחיידקים מעל פני השן ורווחים בין השיניים.
לכלב יש ריח רע מהפה ואבן שן ברמה גבוהה, מה עושים?
מומלץ להביא את הכלב לבדיקת הפה במרפאה הוטרינרית, שם יחליטו על הטיפול הרפואי המתאים. הטיפול בפה ובשיניים מיועד למצבים של דלקות חניכיים ושל אבן שן מרובה ולמקרים בהם יש צורך בעקירות מסיבות שונות (שיניים שבורות, שיניים רופפות, שיני חלב שלא נשרו ועוד). הטיפול מתבצע בהרדמה מלאה כיוון שלא ניתן לצפות מהכלב שישכב ללא תזוזה בעוד הפה שלו פתוח והטיפול דורש יציבות וחוסר תזוזה לצורך השגת תוצאות טובות. כמו כן הטיפול עלול להיות כואב, במיוחד אם יש צורך בעקירות שיניים. תחת הרדמה הוא אינו מרגיש את הכאב והטיפול מתבצע בצורה טובה ומדויקת.
יש אנשים שנרתעים מביצוע עקירות שיניים לכלב שלהם אך יש להבין כי השיניים הפגועות כואבות עד מאוד והוצאתן תקל על סבלו של הכלב. כמו כן, כלבים יכולים להסתדר מצוין עם מזון יבש גם ללא שיניים כלל ובדרך כלל כשחוזרים הביתה לאחר הטיפול בשיניים טורפים את המזון מהקערה בשמחה.
לאחר טיפול השיניים מומלץ להקפיד על טיפול מונע על מנת לשמר את תוצאות הטיפול לאורך זמן על ידי מתן אוכל רפואי לשיניים וצחצוח שיניים תכוף.